Schakelear 
zet de schakelaar om en zet Schakelear in
 

Werken naast je vaste baan, mag dat?


Je hebt een vaste baan als audicien maar je wilt ook wel eens wat anders. Bijvoorbeeld een leuke tijdelijke of korte opdracht via Schakelear. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dagje meehelpen op een evenement. Maar mag dit zomaar naast je vaste baan?
Freelancen naast je werk mag, maar let wel op een aantal zaken. Je kan het zien als een leuke bijverdienste, of een keer een andere werkomgeving of om te onderzoeken of het tijd is voor een nieuwe uitdaging. Als je naast een vaste baan nieuwsgierig bent naar meer, maar (nog) niet in het diepe wil springen, dan kan je naast je vaste baan gaan freelancen. Je bewaart daarmee niet alleen je inkomen, maar ook je pensioenopbouw, bescherming tegen arbeidsongeschiktheid en andere zekerheden. Parttime freelancen is ook een prima manier om te testen of zelfstandigheid wel iets voor jou is.

Werkgever
Licht je werkgever in. Misschien staan er specifieke bepalingen in je arbeidsovereenkomst die voor problemen kunnen zorgen. Niet alle werkgevers zijn gelukkig met een arbeidskracht die ‘er iets naast gaat doen’. Bespreek daarom je plannen, wees transparant en eerlijk.
Het kan natuurlijk ook positief voor je werkgever zijn; die kan profiteren van de nieuwe kennis en ervaring die je opdoet.

Concurrentiebeding
Het spreekt voor zich dat je freelance-activiteiten niet botsen met je werk voor je baas. Check of er niet te veel overlap is in werkzaamheden voordat je plannen maakt en of je wel of niet de klanten van je baas mag benaderen met een propositie. Ga je als freelancer in een andere regio van start dan waar je vaste werkgever zit, dan zit je elkaar misschien minder snel dwars. Ga in ieder geval niet zomaar aan de slag, want dan kun je mogelijk vanwege een concurrentiebeding of relatiebeding in je arbeidsovereenkomst een boete krijgen.

Kamer van Koophandel
Bijna iedereen die voor zichzelf werkt en tegen betaling diensten of producten levert, geldt als ondernemer en is verplicht zich in te schrijven in het handelsregister van de KVK. Dat kost je eenmalig € 51,95. Daarna geeft de KVK gelijk je gegevens door aan de Belastingdienst, krijg je een btw-nummer en kun je naast je vaste baan aan de slag.

Ben je al freelancer of wil je er meer over weten?
Neem gerust contact met ons op en we vertellen je hier graag meer over.